Important
- No s’han de consumir els fruits que no coneguem bé.
- Les dades de comestibilitat i toxicitat són orientatives.
- Qui consumeix aquest fruits (o altres parts de la planta) ho fa sota la seva responsabilitat.
Comestibilitat:
Aquí amb tota propietat podem parlar de fruites de bosc
Comestible
Comestible, excel·lent
Comestible, poc apreciat, fat, insípid
Per tal que siguin comestibles, alguns d’aquests fruits, necessiten una preparació prèvia:
- - Una sobremaduració: la serva (Sorbus domestica) i la nespla (Mespilus germanica) [→ NOTA] es consumeixen quasi passades, la sobremaduració es fa a sobre de palla o de manera natural, després de glaçades fortes.
- - Eliminar els pèls irritants: el gavarró o gratacul (Rosa sp.)
NOTA (sobre nespla, nespra): la nespra (o nespro, nispro, micaco, etc.) que és avui dia molt més habitual, és una fruita que es consumeix fresca. És el fruit de l’arbret cultivat: nesprer del Japó (Eriobotrya japonica).
Alguns d’aquests fruits només es poden consumir amb precaució, és a dir només en petites quantitats, com ara els de: alquequengi (Physalis alkekengi), nabiu uliginós (Vaccinium uliginosum) i aliguer (Viburnum opulus), ja que menjar-ne sovint o en gran quantitat pot tenir efectes tòxics i causar vòmits o diarrees.
També el consum de fruits no madurs d’algunes espècies pot tenir efectes tòxics, com ara els de saüc (Sambucus nigra) i d’altres.
A més de menjar aquests fruits frescos, també poden ser consumits convertits en:
Conserves de fruites (confitures, melmelades, etc.)
Sucs o xarops
Aiguardents i licors: com ara els obtinguts per la destil·lació del suc del fruit fermentat (el kirsch de cireres de bosc) o usant el fruit com a aromatitzant (la ginebra amb ginebrons, el patxaran amb aranyons, el licor de cassís amb riba o grosella negra i el mirto, licor de murtra amb murtons).
Els fruits de bosc també poden tenir usos medicinals específics, però aquí només tractem del consum alimentari més corrent.